Ostavite E-mail za primanje obavijesti
Pratite nas na Facebook-u

logo - blackbox
 
 

back

Davor Paponja
(BiH)

Opis događaja i biografija autora na dnu stranice.

 
 
PLEASE SCROLL DOWN
 
Davor Paponja
 
 
Davor Paponja
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
Davor Paponja
 
 
 
Davor Paponja
 
 

’’Prva samostalna izložba umetnika Davora Paponje pod nazivom “Habitat” strukturalno ujedinjuje različite tehnike i koncepte unutar svog korpusa, koji na metafizičkom ili idejnom nivou komuniciraju kao celina.

Najveci deo izložbe zauzimaju crteži, koji se možda i ne mogu nazvati crtežima u klasičnom smislu, već nekom vrstom hibrida, jer njihov proces pravljenja podrazumeva niz intervencija, od fotografisanja, fotošop obrade, docrtavanja, čime se tkivo crteža razbija. Kulminacija procesa predstavlja štampanje pojedinih projekcija na išarane listove Zbornika za likovnu umetnost, koji je bio prva crtačka podloga umetnika u detinjstvu i na taj način vrsta metadijaloga sa infantilnim i naizgled naivnim sadržajem samih radova. Sa druge strane, utiskivanjem naracije i umetnikovog imena u institucionalno veoma uvažen zbornik, dovodi se u pitanje ceo koncept istorije umetnosti i njene validnosti. Grubim i neartikulisanim crtežom, upotpunjenim bojom kao zasebnim entitetom, koja ili akcentuje ili egzistira samodovoljno, formira se provokativan sadržaj kritički nastrojen prema stvarnosti I duboko ukorenjenom konzervativizmu. Dominantna erotomanija kao oblik “komunikacije” donekle pokazuje površnost i alijenaciju ljudskih odnosa i savremenu krizu identiteta, ali takođe i ljudsku težnju ka sjedinjavanju sa drugim bićem. Simulacija naših poimanja realnosti je HABITAT.

Teritorija naseljena senkama Platonove pećine, koje nikako da postanemo svesni. Kako bi naša tragikomična situacija bila još očiglednija, kao paralela hibridnim crtežima pojavljuje se i instalacija, sastavljena od brojnih malih meda (igračaka), čije su glave umotane u crne plastične vreće.

Mnoštvo “bezglavih “ meda formira trougao, omiljen simbol dočaravanja savršenosti i Boga, ali i izmanipulisanosti mase. Skoro ambijentalne atmosfere, izložba na više nivoa zaokupljuje naša čula i blago zaslađenim cinizmom navodi na preispitivanje i demistifikaciju.’’

Amalija Stojsavljević

 
 
Davor Paponja

Autor Davor Paponja
Rođen u Banja Luci, 1985. godine.
Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo, 2009. godine.
U  junu 2008. učestvovao na „Summer Academy Salzburg“, organizovana od strane „KulturKontakt“ Austrija.
Najznačajnija kolektivna izložba “Hallo Bing kako brat”, Sarajevo 2005.
Jedan od osnivača Udruženja anonimnih artista UAA! iz Banja Luke, i član žirija na internacionalnim izložbama minijatura Minimum Maksimum 2009. i 2010.
Radi kao profesor  likovne kulture.
Prva samostalna izložba KC Banski Dvor, mart 2011. godine.


 
 
Copiryght © BlackBOX 2010. All rights reserved