Ostavite E-mail za primanje obavijesti
Pratite nas na Facebook-u

logo - blackbox
 
 

back

Dženat Dreković
(BiH)

Opis i cijene su navedeni na dnu stranice.

 
 
PLEASE SCROLL DOWN
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 
Mačkotaur
 
 
Dženat Dreković
 
 


Izložba fotografija ''Mačkotaur'' - Dženat Dreković - Bosna i Hercegovina
Otvorenje izložbe 21.0.2015., Galerija BlackBOX, Sarajevo

_______________________________________________________________
_____________________________

''Mačkotauri dolaze''
Autor teksta Faruk Šehić

Rijetko kada u literaturi uspijevaju neologizmi, posebno je to rijetko u poeziji. Pošto je prošlo vrijema literarne avangarde, eksperimentisanja s jezikom, i pošto je autor postao prizemniji, i iskreniji prema svome čitaocu. Od mnogih neologizama u našoj književnosti ja sam zapamtio samo dva. Prvi pripada Damiru Uzunoviću i nalazi se u njegovoj zbirci pjesama Ljudi i ptice. Taj neologizam je: pticost.

Drugi neologizam je djelo Kemala Mahmutefendića: mačkotaur iz pjesme Mačka u kojoj se posmatrač i mačka stapaju u jedno biće za samo nekoliko trenutaka. Ostao mi je u memoriji taj neologizam, kao nešto drago i lijepo. I neki dan sam ga izvukao iz sjećanja kada mi je Dženat Dreković poslao svoje fotografije sa mačkama kao centralnim junacima. A moj zadatak je bio da nešto napišem o mačkotaurima na Dženatovim fotografijama.

Glavni mačkotaur se nalazi na plakatu same izložbe. Tu fotografiju sam vidio otprije. Na većini fotografija mačke poziraju, tj. gledaju u Dženatov objektiv. Tako se na svakoj takvoj fotografiji Mahmutefendićev mačkotaur u potpunosti opravdava, jer se mačka i fotograf gledaju, i za nekoliko trenutaka postaju jedinstveno biće, koje u Mahmutefendićevoj pjesmi nestaje tako što čovjek lupne petom, i mačkotaur iščezne kao mjehur od sapunice.

Ovo je strogo tematska, izložba s konceptom, u kojoj se kroz mačke priča priča o našoj stvarnosti. Svaka fotografija nosi drukčiji naboj i težinu. Od socijalnih, političkih, ratnih, postratnih do onih mističnih, nadrealnih, snovitih i skroz nježnih i intimnih značenja, koje možemo ovdje iščitati. 

Mačke pričaju naše priče, ali i govore štošta o svojim svjetovima, u koje mi, ipak, ne možemo prodrijeti tako lako, jer ne govorimo tajni mačiji jezik, i ne znamo odgonetnuti tragove, koje njihove šape ostavljaju u snijegu, ili pijesku.

Mačkotauri Dženata Drekovića pričaju priču o današnjem Sarajevu (i Bosni, ako je Sarajevo njegova metafora) kroz crno-bijelu fotografiju. Na jednoj fotografiji mala crna mačka, na nekoj nadstrešnici, posmatra nas, smiješna i oprezna. Ona je simpatično i divlje minijaturno božanstvo, mala boginja malih životnih trenutaka.

Treba ući u paralelni svijet Dženatovih i sarajevskih mačaka. Zamisliti se u poziciji u kojoj zaista postaješ mačkotaur. Taman da to traje manje od sekunde. Onaj trenutak snatrenja koji u tebi može da pobudi istinska umjetnost. A za to se treba zahvaliti čupavim modelima s nepoznatim mačijim imenima, i fotografu Dženatu Drekoviću.
____________________________________________________________________________________________________

Print i opremanje fotografija by BlackBOX art&print

 

Dostupnost i cijene

Svaka fotografija može biti printana na platnu koja se postavlja na blind ram ili printane na visokokvalitetnim papirima kaširane na kapafix sa laminacijom ili uokvirene u galerijske letvice.

Molimo kontaktirajte galeriju za trenutne cijene i dostupnost blackbox.sarajevo@gmail.com

 
Copiryght © BlackBOX 2010. All rights reserved