Ostavite E-mail za primanje obavijesti
Pratite nas na Facebook-u

logo - blackbox
 
 

back

Josip Lovrenović
(BiH)

Biografija i cijene su navedeni na dnu stranice.

 
 
PLEASE SCROLL DOWN
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 
 
Teatar
 
 
Josip Lovrenovic
 

Opis:

Samostalna izložba fotografija bosanskohercegovačkog umjetnika Josipa Lovrenovića, pod nazivom TEATAR, otvorena 28. aprila 2011. u Galeriji BlackBOX u Sarajevu.

Kao što se iz samoga naziva vidi, izložba govori o životu teatra, ili radije o teatru života koji se odigrava iza reflektora i scene sarajevskog Narodnog pozorišta, gdje Lovrenović radi kao scenograf, no te male, nevidljive priče, trenuci i situacije oslikavaju mikro-univerzum svakog pozorišta. Tako gledalac putem Lovrenovićevih fotografija prisustvuje onome živom zbivanju što pulsira iza pozornice. I više od toga: slike su počast svima onima bez kojih se ne bismo znali diviti savršenstvu scene i magiji teatra, radnicima i rudarima pozorišta - inspicijentima, bravarima, slikarima, garderoberima, molerima, stolarima, tapetarima, majstorima zvuka i svjetla, čistačima, transportnim radnicima…

O Lovrenovićevim crno-bijelim fotografijama bosansko-američki pjesnik Semezdin Mehmedinović piše:
Negdje krajem osamdesetih, radio sam kao konobar u jednome sarajevskom kafiću, a tamo je – u vrijeme školskih odmora – svraćao Josip Lovrenović. Možda je dolazio u vrijeme odmora, a možda je bježao s časa iz Srednje umjetničke škole. Sjeo bi za šank i preko moga ramena gledao negdje iza mene. Nisam siguran šta je on tada iza mojih leđa mogao vidjeti, ali ja danas, nakon svih godina, pamtim tog dječaka koji se rado upuštao u razgovor, iznosio svoje stavove i rukom odmahivao svaki put kad bi u laži hvatao sagovornika. Sjećam se da su mi ta druženja prijala zbog njegove direktnosti.  I sada, gledam njegove fotografije, sjećajući se tog dječaka. Fotografije tvore cjelinu kojoj je Lovrenović dao naslov: Teatar. Istina je da one pokazuju ono što je, reklo bi se, iza teatra, iza predstave, iza glumaca na pozornici koji su u interakciji s publikom. Teatar su ovdje radnici iz teatarske radionice, krojači i stolari. Posebno važne su one fotografije koje pokazuju radnike na pozornici. Kao da su snimani u trenutku odluke o konkretnim scenskim rješenjima, pa zbog toga izgledaju kontemplativno, i zbog toga su pred objektivom fotoaparata transformirani u glumce. E, ta obrnuta perspektiva koju fotografije donose, to otkrivanje šta teatar jeste, predstavlja moralnu neupitnost u Lovrenovićevom stavu o svijetu. I zaista mogu u sjećanje prizvati onog nepotkupljivog dječaka što je sjedio za šankom kafića: usred je rasprave s Timurom (da li se Timur zvao njegov školski drug?) o tome šta je vidljivi, a šta nevidljivi svijet, i kaže: Na svijetu postoje glumci, ali postoje i krojači koji su glumcima sašili kostime.

 
 
Josip Lovrenovic
Josip Lovrenović (1976) je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, postdiplomski studij završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Warszawi. Grafike, crteže i slike izlagao je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama. Bavi se i opremom knjiga, fotografijom i pozorišnim plakatom. Jedan je od osnivača udruženja KulturAnti i organizatora projekta All Inclusive Sarajevo. Od 2009. je napravio brojne scenografije za predstave Narodnog pozorišta u Sarajevu (Gospođica Julija, Carmen - Meu amor, Drveni sanduk Tomasa Vulfa, Dvojica na Mostu, Romeo i Julija…).  
   
     
 
 

Dostupnost i cijene

Svaka fotografija može biti printana na platnu koja se postavlja na blind ram ili printane na visokokvalitetnim papirima kaširane na kapafix sa laminacijom ili uokvirene u galerijske letvice.

Detaljnije o materijalima možete pogledati na ovaj link.

Cijene izloženih fotografija printane na Platine Fibre Rag 310g/m2 kaširane na kapafix:

Dimenzija 50x21cm - ograničena edicija 30kom. - 200KM
Dimenzija 100x43cm - ograničena edicija 10kom. - 500KM

Molimo kontaktirajte galeriju za trenutne cijene i dostupnost blackbox.sarajevo@gmail.com

 
Copiryght © BlackBOX 2010. All rights reserved