Ostavite E-mail za primanje obavijesti
Pratite nas na Facebook-u

logo - blackbox
 
 

back

Volonteri u akciji / Volunteers in action


Opis događaja na dnu stranice.

 
 
PLEASE SCROLL DOWN
 
 
Adeline Charnet
 
 
photo by Adeline Charnet (France)
 
 
Adelita Selmić
 
 
photo by Adelita Selmić (Sisak - Hrvatska)
 
 
Ana Tešić
 
 
photo by Ana Tešić (Zemun - Srbija)
 
 
Andrea Čurea
 
 
photo by Andrea Čurea (Sarajevo - BiH)
 
 
Andrija Vrdoljak
 
 
photo by Andrija Vrdoljak (Livno - BiH)
 
 
Arnej Misirlić
 
 
photo by Arnej Misirlić (Maribor - Slovenija)
 
 
Irena Režić
 
 
photo by Irena Režić (Split - Hrvatska)
 
 
Irena Valeshova
 
 
photo by Irena Valeshova (Czech Republic)
 
Jelena Živanović
 
photo by Jelena Živanović (Beograd - Srbija)
 
 
Kenan Kuhinja
 
 
photo by Kenan Kuhinja (Sarajevo - BiH)
 
 
Lazar Čovs
 
 
photo by Lazar Čovs (Novi Sad - Srbija)
 
 
Lj ubomir Todorović
 
 
photo by Ljubomir Todorović (Doboj - BiH)
 
 
Mahir Vranac
 
 
photo by Mahir Vranac (Visoko - BiH)
 
Mario Iličić
 
photo by Mario Iličić
 
Mario Radaković
 
photo by Mario Radaković (Sisak - Hrvatska)
 
Mirza Softić
 
photo by Mirza Softić
 
Nemanja Šiljegović
 
photo by Nemanja Šiljegović (Banja Luka - BiH)
 
 
Nino Jovišić
 
 
photo by Nino Jovišić (Travnik - BiH)
 
 
Senad Tahmaz
 
 
photo by Senad Tahmaz (Sarajevo - BiH)
 
 
Velija Hasanbegović
 
 
photo by Velija Hasanbegović (Sarajevo - BiH)
 
 
Volonteri u akciji
 
 
 

Dana 22.06.2011. u sarajevskoj galeriji BlackBOX je otvorena izložba fotografija “Volonteri u AkcijI” na kojoj su predstavljene 20 fotografija koje su izabrane izmedju 100 fotografija koje su pristigle na konkurs koji je organizovan od strane SEEYNa.

Dodjeljene su nagrade autorima Andriji Vrdoljaku, Nemanji Šiljegoviću, te Adeline Charnet, dok su posebno pohvaljeni radovi autora Mahira Vranca i Anreja Misirlića.

Autori čije su fotografije jos prikazane na izložbi u galeriji BlackBOX su: Adelita Selmić, Andrea Curea, YCC-Bitola, Jelena Živanović, Kenan Kuhinja, Ana Tešić, Ljubomir Todorović, Mario Iličić, Mario Radaković, Mirza Softić, Nino Jovišić, Senad Tahmaz, Velija Hasanbegović, Irena Režić, Lazar Čovs.

Žiri su sačinjavali Dušan Jovanović, Domagoj Kovačić, Tamara Zablocki i Dražen Grujić.

Otvaranju je prisustvovalo i  50 – ak gostiju iz zemalja regiona, Europske Unije i SAD-a, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koji su se u Sarajevu okupili povodom regionalnog seminara „Mladi Jugoistočne Evrope za evropsku godinu volontiranja 2011“ kojeg organizira Mreže mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN) u periodu od 20. do 25. juna 2011. godine u Hotelu Saraj u Sarajevu.
Najboljih dvadeset fotografija, a i sami pobjednički radovi, foto konkursa Volonteri u akciji izabrani su jer su iz više uglova uspjeli odgovoriti na zadatu temu i istovremeno pokazali najrazličitije načine percipiranja volonterizma uopšte.
Sve izabrane fotografije nisu uspjele samo prikazati volontersku akciju i biti dokumentom očekivane aktivnosti poput pomaganja djeci, čišćenja zelenih površina od otpada, podizanja ekološke svijesti ili prikupljanja pomoći za područje naše planete koje se našlo u nevolji, nego su dočarale i specifičnu atmosferu volonterizma, zajedništva i jedinstva oko plemenite ideje, ali i pokazale zavidno umijeće autora u korištenju tehničkih mogućnosti izabranog medija. Osmijeh, zatečeni ambijent, detalj iz pozadine akcije ili spontani potez rukom postali su na ovim fotografijama odjek suštinske ideje volonterizma.
Pobjedničkim fotografijama je zajednički suptilni odmak od konkretnosti teme: Andrija Vrdoljak je uspio dočarati gašenje požara tako da nas prizor više asocira na ulje na platnu nego na dokumentarnu fotografiju, Adeline Charnet se posvetila detalju pomoću kojeg tek naslućujemo o kakvoj bi aktivnosti i pomoći moglo biti riječi, dok je Nemanja Šiljegović pažnju obratio na spokoj i zadovoljstvo koje dolazi nakon posla odrađenog za dobrobit zajednice.
Takvi prikazi, pomalo odmaknuti od direktnog prikaza akcije, govore mnogo više u smjeru onoga što trebamo znati o volonterima i volonterskim djelima: njihov cilj je ispunjen tek sa dobrim osjećajem svih učesnika, uživanjem u djelovanju i osmijesima na licima pomagača i onih u nevolji.

 
 
Copiryght © BlackBOX 2010. All rights reserved